1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ИАРА приема декларации за изразяване на интерес от потенциални рибарски групи

ИАРА приема декларации за изразяване на интерес от потенциални рибарски групи

Потенциалните рибарски групи от определените общини трябва да подадат декларациите си до 30 ноември 2009 г.


Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури приема до 30 ноември 2009 г. декларации за изразяване на интерес от страна на потенциални Рибарски групи по Приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

На 15 октомври 2009 г. Управляващият орган на Програмата публикува покана за подаване на Декларации за  изразяване на интерес за изграждане на потенциални рибарски групи.
Общините, на чиято територия могат да бъдат изградени рибарските групи са: Тутракан, Сливо поле, Главиница; Шабла, Каварана, Балчик; Несебър, Поморие; Созопол, Приморско и Царево; Девин, Доспат, Батак.

ИАРА приема по една съвместна Декларация за изразяване на интерес от общините в определените потенциални рибарски групи.
Участието на общините от територията на съответната рибарска група е задължително. Партньорите в Декларациите за изразяване на интерес могат да бъдат:
 - Физически лица или еднолични търговци, юридически лица, осъществяващи дейността си в сектор „Рибарство” и в други, свързани със сектор „Рибарство”, социално-икономически сектори.
- Сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които извършват дейността си в сектор „Рибарство” и в други, свързани със сектор „Рибарство”, социално-икономически сектори.
В декларацията за изразяване на интерес трябва да се посочи районът на Рибарската група, работна програма за етапите на изграждане на капацитета на Рибарската група, План за действие на потенциалната Рибарска група и не на последно място наличие на партньорство между местните органи и лицата или сдруженията на рибари, удостоверено с решения и протоколи от проведените събрания.

Подадените декларации за изразяване на интерес ще бъдат оценени от Управляващия орган на ОПРСР.

Предвижда се процесът на изграждане на Рибарските групи, които са заявили интерес при първата покана за подаване на декларации за изразяване на интерес, както и изработването на техните местни стратегии за развитие да приключи към средата на 2010 година.

Образец на Декларация за изразяване на интерес за изграждане на публично-частно партньорство може да бъде изтеглен от интернет страницата на ОПРСР: http://www.oprsr.government.bg

Рибарска група:

Рибарската група представлява местно публично-частно партньорство, организирано под формата на сдружение с нестопанска цел. Сдружението трябва да съдържа в наименованието си „Рибарска група”. Рибарската група извършва своята дейност само в рамките на избраната от нея Рибарска област, като:
- на територията на потенциална Рибарска област, може да бъде призната само една Рибарска група;
- на територията на потенциална Рибарска област, може да се прилага само една стратегия за местно развитие.
В рибарската група могат да участват:
- Физически лица или еднолични търговци, юридически лица, осъществяващи дейността си в сектор „Рибарство” и в други, свързани със сектор „Рибарство”, социално-икономически сектори.
- Сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които извършват дейността си в сектор „Рибарство” и в други, свързани със сектор „Рибарство”, социално-икономически сектори.
- Участието в сдружението на общините от територията на съответната Рибарска група е задължително, съгласно решение на общинския съвет.


ИАРА и ФАР-НЕТ проведоха информационна кампания за стартиране на дейността на рибарските групи. Целта беше да се посетят потенциалните рибарските области по приоритетна ос 4 от ОПРСР и да се мотивират потенциалните участници в Рибарските групи. Бяха разяснени условията за разработването на местните стратегии за развитие, които Рибарските групи ще прилагат и по които ще получат финансиране от Европейския фонд по рибарство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.