1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Има проблем между доставчик и ДФЗ по схемата “Училищен плод”

Има проблем между доставчик и ДФЗ по схемата “Училищен плод”

Подаден е сигнал срещу фирмата

Доставчици на плодове и зеленчуци алармират за забавено плащане на пари от Държавен Фонд „Земеделие" по европейските схеми „Училищен плод" и „Училищно мляко". От Фонда отговориха, че има подадени сигнали за нередности, като проверките по тях са приключили преди броени дни. Докато не се установи има или няма нарушение парите няма да бъдат преведени.

Фирма-доставчик има одобрен договор с Фонда да доставя плодове и зеленчуци в 800 учебни заведения. През месец май е трябвало по условията на европейските схеми да получи парите си за доставката на плодове и зеленчуци за месеците ноември, декември и януари, но това не се е случило.

От Фонд „Земеделие" заявиха, че има подаден сигнал срещу доставчика. В края на миналата седмица проверката е приключила. От нея се констатира, че доставчикът е ползвал други три лица, които са извършили доставки в част от учебните заведения. Доставчикът е сключил договор с тях и не е уведомил Фонда.

Ако не е бил подаден сигнала Фонд Земеделие е нямало да разбере, че част от доставките са извършени от други лица. Не е ясно дали доставчикът има законодателно право да възлага на второ лице да извършва доставката на плодовете и зеленчуците. Сумата, която доставчикът очаква да получи е около 700 хиляди лева, но ако ДФЗ прецени, че има изкуствено създадени условия за манипулиране на схемата или нередност при изпълнението, й може да наложи финансова санкция и да не изплати пълния размер. Доставчикът посочи, че ще очаква крайното решение на Фонда и ако не получи парите си ще търси правата си по съдебен ред. От Министерството на земеделието пък уточниха, че обмислят нови критерии за следващата учебна година по схемите.

Очаквайте още подробности в Новините на АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.