1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Информация за компенсациите и подпомагането във връзка с чумата по дребните преживни животни

Информация за компенсациите и подпомагането във връзка с чумата по дребните преживни животни

Срокът за изплащане на помощта е до 5 работни дни след подаване на заявлението

  1. Обезщетения на засегнати овцевъди с овцете – майки и кози – майки
  • На пострадалите земеделски стопани, във връзка с възникналите огнища на

заболяването чума по дребните преживни животни в обл. Ямбол (общ. Болярово и общ. Елхово)  и обл. Бургас (общ. Малко Търново, общ. Приморско, общ. Созопол, общ. Средец и общ. Царево) се предоставя подпомагане от типа de minimis за покриване на загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните.

Единичната ставка за една овца-майка и/или коза-майка е в размер на 47 лв. обл. Ямбол и обл. Бургас;

  • За трите общини в обл. Ямбол (общ. Ямбол, общ. Стралджа и общ. Тунджа), в

които бе наложена едноседмична възбрана за продажба на сурово мляко, се предоставя подпомагане за пропуснати ползи от реализация на първична земеделска продукция (овче и козе мляко), като единичната ставка е в размер на 14 лв. за една овца-майка и/или коза-майка;

  1. Предоставяне на помощ de minimis за всички животновъди, които отглеждат

дребни преживни животни и не попадат в засегнатите от заболяването области - единичната ставка е в размер на 7 лв.

*Забележка: Престои на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ да се разгледа предложение за увеличаване с още 8 лв., което ще доведе и до повишение на всички ставки по-горе.

 Срок за подаване на заявленията: от 19 юли 2018 г. до  31 август 2018 г.

За улеснение на пострадалите животновъди заявления се подават  в съответната Областна дирекция (ОД) на ДФ ”Земеделие” - гр. Бургас и гр. Ямбол, отдел „ПСМП“ или в Общинските служби „Земеделие“ към МЗХГ, в следните общини: Болярово, Елхово, Стралджа, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево

Срок за изплащане на помощта: до 5 работни дни след подаване на заявлението.

Общ бюджет: 10 342 046 лв.

  1. Подпомагане кампания директни плащания 2018 г.

Всички пострадали животновъди, кандидатствали по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2018 г. (схема за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони (10 – 49 животни) и схема за обвързано подпомагане за овце майки и кози майки под селекционен контрол) ще получат подпомагане, вкл. за евтаназираните животни, като за тях няма да се изисква доказване на реализирани количества мляко и/или млечни продукти.

Аналогично, кандидатите по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството, ще бъдат допустими за подпомагане по схемата. За целта кандидатът и/или упълномощено от него лице трябва да попълни и подаде в съответната областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция и общинските служби по земеделие на територията на засегнатите общини от областите Бургас (Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец, Царево) и Ямбол (Болярово, Елхово), формуляр по образец за форсмажорното обстоятелство, с представени доказателствени документи за събитието.

  1. Обезщетения за евтаназирани животни.

Животновъдите с евтаназирани животни получават обезщетения, които са

изчислени по видове и категории животни, като е отчетена пазарната цена, теглото на животното и неговата развъдна стойност. Така се формират два вида обезшетения за стокови животни и такива под селекционен контрол.

При стоковите животни, обезщетенията варират, както следва:

Категория животни

Цена за 1 животно

Агнета до 6 месеца за угояване

140

Шилета от 6 до 12 месеца за угояване

160

Шилета от 12 до 18 месеца за угояване

160

Овце за угояване

190

Ярета до 6 месеца

140

Козлета от 6 до 12 месеца за угояване

160

Кози за угояване

190

 

При определяне индивидуална цена на всяко животно под селекционен контрол са отчетени и племенната стойност на животното на база неговата млечност, поредността на лактацията, като за  мъжките разплодни животни получената крайна стойност се удвоява.

 

среден минимален размер лв.

среден максимален размер лв.

овца-майка

234,66

436

коч

690

713

 

Към 18.07.2018 г. са изплатени обезщетения на собствениците на убитите животни от заболяването „чума по дребните преживни животни“ общо 416 413, 52 лв. за 1 530 броя животни. Разпределението по области е следното: за област Ямбол са обезщетени общо 1 356 броя животни на стойност 119 192, 62 лв., за област Бургас общо 474 броя животни на стойност 297 220, 90  лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.