1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инспектори на ОДБХ са извършили проверки на две детски градини в Пловдив

Инспектори на ОДБХ са извършили проверки на две детски градини в Пловдив

Очакват се резултатите от изследванията

Във връзка с постъпили сигнали от РЗИ Пловдив, касаещи 3 случая на салмонела у деца на 5 години, посещавали две от целодневните детски градини в града от ОДБХ Пловдив са предприети следните действия:

Извършена е незабавна проверка на ЦДГ, където подробно са обследвани евентуалните причини довели до възникналото заболяване. Персонала в ЦДГ е с валидни здравни книжки, чисто работно облекло, текущата хигиена е добра. Представят се доказателства за дезинфекция и стерилизация на кухненската и трапезна посуда, използвана в обекта. Храните се приемат със съответните документи за произход и годност.

Извършена е проверка и на  ресторант с кетъринг, откъдето се доставя храната на двете целодневни детски градини в Пловдив.

По време на  проверката е установено, че хигиената в обекта е добра.  Персонала е с чисто работно облекло и редовно заверени здравни книжки, в които е отбелязано, че са отрицателни за салмонелоносителство. Подробно е разгледано менюто за периода 09-13.02.2015 и е извършена проследимост на всички продукти вложени в приготвените храни. Не са установени несъотвествия по прием, съхранение и обработка на храните.

Взети са смивове  от контактните повърхности на инвентар-тенджера, черпак, опаковки за еднократна и многократна употреба, кутер машина.
Взети са проби от наличните количества готова храна.

Съгласно протоколи от изпитване на смивовете и готовите храни, не е установено наличие на салмонела в изследваните проби.

Нa фирма-доставчик на храната в проверените детски заведения е изготвено и връчено предписание, заетият в кухнята персонал да премине повторно изследване за салмонелоносителство, да се извърши обучение на персонала във връзка с изискванията за лична хигиена.

Резултатите от изследванията ще бъдат публикувани веднага щом са налични.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.