1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Интересът към Мярка 312 от ПРСР е най-силен

Интересът към Мярка 312 от ПРСР е най-силен

Инвестициите за млекопреработка, винарска и консервна индустрия също се ползват с голям интерес

За 2010 кандидатите с подадени проекти по Програмата за развитие на селските райони са 1834. Инвестиционните предложения на проектите са на стойност около 795 млн. лв.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева съобщи, че най-силен е интересът към Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и по-конкретно за изграждане на фотоволтаици, туристически обекти и разширяване на полупазарни стопанства. По инвестициите по ЕПИВ (Европейски план за икономическо възстановяване), а именно в управлението на водите, инвестиции във възобновяема енергия, повишаване на конкурентоспособността на млечните ферми както и за гарантираните бюджети по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” също има голям интерес.

Инвестициите за млекопреработка, винарска и консервна индустрия също се ползват с голям интерес, каза г-жа Илиева.

Проекти за изграждане на мандри, мелници, консервни и месопреработвателни предприятия са подадени по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

Проекти за инвестиции свързани с прилагането на изискванията на Нитратната директива, модернизиране на животновъдни ферми, както и инвестиции по ЕПИВ са подадени по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, по която до сега интересът бе насочен предимно към покупка на земеделска техника.

До 30 септември 2010 г. продължава приемът на документи по Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства”, а до 17 декември - по Мярка 142 „Създаване на организации на производители”.

Предстои отваряне на други 4 мерки от програмата през месец септември. Това са мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”, мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, както и двете общински мярка 321 и мярка 322 „Основни услуги за населението в селските райони” и „Обновяване и развитие на населените места”, добави Калина Илиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.