1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инж. Тони Кръстев: „Около 50-60 човека у нас ежегодно са осъдени за незаконна сеч”

Инж. Тони Кръстев: „Около 50-60 човека у нас ежегодно са осъдени за незаконна сеч”

Устойчивото горско стопанство трябва да се базира на разширяването на приходите от горите

„В България незаконният добив на дървесина е престъпление по Наказателния кодекс. Около 50-60 човека ежегодно са осъдени за незаконна сеч”, каза инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, който заедно със зам.-министър доц. Георги Костов присъства на проведената вчера среща в Изпълнителна агенция по горите с г-н Джереми Уол, представител на генерална дирекция "Растеж" към Европейската комисия. Директори на дирекции и експерти в ИАГ представиха проблеми и тенденции, свързани с българския горски сектор и горскостопанската индустрия. Представена беше статистика за нарушенията, свързани незаконния дърводобив в страната за последните десет години.

На срещата беше изнесена кратка информация за картиране и оценка на екосистемните услуги от горите и тяхното остойностяване. „Устойчивото горско стопанство трябва да се базира на разширяването на приходите от горите и тяхното остойностяване като екосистеми”, каза доц. Георги Костов. „За държави като нашата, където собствеността на гори е преди всичко държавна е необходимо да се използват т. нар. „зелени инструменти”. В отговор г-н Уол заяви, че проблемите и въпросите, които засягат България в горския сектор са много сходни с тези на други балкански страни. „В момента в Европейската комисия се провежда дискусия, чиито обект са екосистемните услуги. Очаква се да има и промяна на законодателството в тази посока”, допълни представителят на ЕК. 

Във връзка с ползването на дървесина д-р инж. Ценко Ценов подчерта необходимостта от подобряването на горската инфраструктура, подобряване квалификацията на работниците, както и въпросът с ниската технологична и техническа обезпеченост в дърводобивния сектор. Тези проблеми предполагат нови свежи инвестиции. „Подкрепа е необходима и при стопанисването на частните гори. В България има близо 700 хил. частни собственици на гори. Тези хора трябва да бъдат подпомогнати за едно устойчиво съвременно управление на горския ресурс”, допълни той. 

Дискусията засегна прилагането на Регламент (ЕС) № 995/2010 на Европейския парламент и сътрудничеството, което Агенцията по горите има с публичния и частния сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.