1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Исканията на Аграрната комисия в ЕП относно ОСП

Исканията на Аграрната комисия в ЕП относно ОСП

Да се намери по-ясна дефиниция на понятието активен фермер

При поредното заседание на Аграрната комисия в Европейския парламент тази тема се превърна в централна. Ето какви изисквания поставиха депутатите за предстоящата реформа.
Да се намери по-ясна дефиниция на понятието "активен фермер". Народните представители настояват за повече гъвкавост при определянето и изплащането на субсидиите за активни фермери. Друга точка е подкрепата за младите стопани. Депутатите смятат, че на страните-членки трябва да бъде разрешено да увеличат помощите за тях от сегашните 25 на 50 процента за първите 25 до 90 хектара обработвана площ.

Ако Европейската комисия приеме предложението на агрокомисията, в бъдеще официално признатите селскостопански организации ще могат да планират производството и да сключват договори за доставки от името на своите членове, без обаче да нарушават конкурентните правила на Съюза.

Друго искане засяга обезщетенията при загуба на продукция. Фермери, загубили повече от една пета, да получават до 70 процента от стойността. В момента таванът за обезщетения е щета в размер на минимум 30 на сто.

Становището на Аграрната комисия ще бъде предадено на Бюджетната комисия на Европейския парламент, която ще го гласува на 30 май тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.