1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Испански ловци протестират срещу закон за защита на животните

Испански ловци протестират срещу закон за защита на животните

Развъждането на кучета ще бъде възможно само от професионални и регистрирани развъдници

Нов проектозакон за защита на животните, внесен от испанското правителство в парламента, предизвика недоволството на ловците в страната. Според новите правила домашните животни вече ще бъдат "същества, способни на емоции", а нарушенията ще се наказват с глоби до 600 хиляди евро, както и с лишаване от свобода.
 
Според вносителите на закона една от основните цели е да се прекрати изоставянето на домашни животни, което в Испания е често срещана практика. Затова е предвидено всички домашни животни, в това число и ловните кучета, да бъдат регистрирани.
 
Развъждането на кучета ще бъде възможно само от професионални и регистрирани развъдници. Въвежда се и задължението ловните кучета да бъдат стерилизирани, ако се отглеждат извън домовете, имат неконтролиран контакт с други кучета, или ако в едно затворено пространство съжителстват кучета от различен пол. Забранява се използването на животни в действия, при които могат да бъдат наранени или убити. За такива се смятат борбите между кучета и петли, например, както и стрелянето по гълъби. Законът не засяга бикоборството, експериментите с животни в лабораториите, както и селскостопанските животни. 
 
Ловците са против новите правила, най-вече заради предвидените ограничения за развъждане на ловни кучета. Според ловните организации само ловците са наясно с качествата на техните животни, а не някой непознат развъдник. Затова те настояват ловните и овчарските кучета да бъдат изключени от новия закон. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.