1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Италиански евродепутат против съкращаване на средства в ОСП

Италиански евродепутат против съкращаване на средства в ОСП

Заради дупката, която ще се отвори с напускането на Великобритания, трябва да се търсят алтернативни източници на пари

Финансовите министри най-вероятно ще са тези, които ще решават бъдещето на Общата селскостопанска политика. Такива предположения изрази италианският евродепутат и бивш агроминистър в Рим, Паоло де Кастро, настоявайки за запазването на бюджета за земеделие в Европейския съюз.

В момента де Кастро е заместник-председател на агрокомисията в Европейския парламент. Коментирайки изказване на своя сънародник Антонио Таяни, президент на италианския парламент, според когото бюджетът на ОСП трябва да се съкрати с две трети, де Кастро каза, че подобни предложения не са конструктивни.

Първите сигнали за бъдещото финансиране на селското стопанство италианецът очаква през първото полугодие на 2018-та, когато комисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер трябва да представи проекта за следващата многогодишна финансова рамка на Съюза. Заради дупката, която ще се отвори с напускането на Великобритания, трябва да се търсят алтернативни източници на пари, смята де Кастро. Така например част от директните плащания биха могли да се съфинансират от националните правителства. Други варианти са общоевропейски данъци, както и по-големи вноски от държавите-членки.

След 2020 година основните приоритети на Общата селскостопанска политика трябва да са насочени към по-добро управление на рисковете, както и към засилването на позициите на фермерите във веригата на хранителните продукти, посочва де Кастро. Кризата с изкупните цени показала, че сегашните механизми не са достатъчни, изтъква бившият италиански агроминистър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.