1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ивелина Василева: Изследванията на нашите учени в Антарктида имат съществен принос за съхраняване на природата

Ивелина Василева: Изследванията на нашите учени в Антарктида имат съществен принос за съхраняване на природата

София е домакин на 38-ото съвещание на държавите по Антарктическия договор

България е малка антарктическа нация, но сме горди от нашето антарктическо присъствие и от постиженията на учените от Българския антарктически институт и техния принос към световните научни проучвания. С тези думи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева поздрави над 400 делегати от 50 държави, участници в 38-ото съвещание на държавите по Антарктическия договор. София е домакин на форума, който ще продължи до 10 юни и се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Заедно с форума, в столицата ще се проведе и 18-ата годишна среща на Комитета за опазване на околната среда. Делегатите бяха поздравени от държавният глава и министрите на външните работи Даниел Митов и на туризма Николина Ангелкова.

„Опазването на Ледения континент е въпрос на съвместните усилия на държавите-страни по Антарктическия договор и се съдържа в основното му послание – Антарктида е мястото, където властват мира и науката. Изследвания там са свързани с глобалните промени, с които трябва да се справим заедно. Това са пораженията върху биоразнообразието, промените в климата, глобалното затопляне – все дейности, свързани с човешкото въздействие върху природата. Затова резултатът от работата на всички екипи, които имат представителство на Антарктида, особено на нашите учени, е съществен при набелязването на мерки за съхраняването на природата“, каза пред журналисти Ивелина Василева.

Антарктическият договор е подписан във Вашингтон на 1 декември 1959 г., а неговата задача е да регулира международните отношения на Антарктида. Страната ни ратифицира договора през 1970 г., а от 1988 г. е пълноправен член в съдружието на държавите по Антарктическия договор.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.