1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Издадоха още две разрешителни за отстрел на мечки в Смолянско

Издадоха още две разрешителни за отстрел на мечки в Смолянско

До момента са убити две – една в Кутела и една край село Малка Арда

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) издаде още две разрешителни за отстрел на мечка в Смолянско, съобщи Екатерина Гаджева – ст. експерт „Инфомрационно обслужване” в Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ)– Смолян.

Екоминистерството е разрешило да бъдат убити по една мечка на територията на община Баните и община Чепеларе. Разрешителното е издадено след молба от Областна администрация – Смолян и областния управител инж. Стефан Стайков.

Мечките могат да бъдат убити след сключване на договор с Държавно горско стопанство, частно такова или Ловно сдружение, като има изисквания и към ловците, оръжието, с което ще се стреля и начина на причакване на мечката. Ако след отстрела се формират приходи от трофей, те ще бъдат изразходвани за закупуване на фотокапани и електропастири, за обезопасяване на фермите в региона. Това е четвъртото разрешително за острел на мечки в Смолянско от началото на годината. До момента са убити две мечки – една в Кутела и една край село Малка Арда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.