1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изградена е лаборатория за изследване на морски и сладководни аквакултури

Изградена е лаборатория за изследване на морски и сладководни аквакултури

Общата стойност на проекта по Норвежката Програма BG02 е 389 592 лева

Специализираната лаборатория е изградена по проект на Норвежката Програма BG02 „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ във Факултета по фармация на Медицински университет - Варна. Общата стойност на проекта е 389 592 лева. Министерството  на околната среда и водите е оператор на програмата.

Ръководителят  на проекта  проф. Мона Станчева откри пред академичната общност и студенти на Медицинския университет във Варна Конференцията за отчитане на резултатите до този момент. Чрез проекта „Повишаване капацитета на „Лабораторията по химия на храни и околна среда“ в Медицински университет – Варна и превръщането й в специализирана лаборатория за изследване на морски и сладководни ресурси и аквакултури“  ще бъдат обхванати цялата българска крайбрежната зона на Черно море, р. Дунав и вътрешните сладководни басейни.

Оборудваната с два нови апарата лаборатория е изследвала пробно различни видове морски и сладководни риби за замърсяване с арсен, манган, мед, цинк, желязо и други метали. 

Определен е риска, свързан с консумацията на тези риби, като откритите концентрации са в пъти под допустимите норми за химическо замърсяване на водите.

Предвидено е и изграждането на Център за трансфер на знания и иновации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.