1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изграждат регионална система за управление на отпадъците край Ямбол

Изграждат регионална система за управление на отпадъците край Ямбол

Общата стойност на проекта по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013” е 31.325 млн. лева

До края на октомври общините Сливен, Ямбол, Нова Загора, Стралджа и Тунджа трябва да изнасят битовите отпадъци на своите жители в новото регионално депо край Ямбол. Днес беше поставен официалният старт на първата фаза от изграждането на регионална система за управление на отпадъците. 

Ключовата дейност в система за управление на отпадъците е изграждането на т.нар. Клетка 1 за депониране, където ще се събира и преработва сметта от петте общини. Общата стойност на проекта, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, е 31.325 млн. лв, 25 милиона от тях са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, националното съфинансиране е над 4.4 милиона лева.

За първата копка на новото регионално депо се събраха кметовете на общините-партньори, общински съветници, представители на изпълнителите и строителния надзор. Новото депо ще обслужва близо 275 хиляди души, жители на петте общини. Ако всичко върви по план, до края на октомври ще завърши изграждането на Клетка 1, дотогава трябва да бъдат затворени и рекултивирани общинските сметища в региона. Следващата фаза на проекта предвижда строителство на инсталация за сепариране и компостиране на отпадъците.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.