1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изп. директор на ДФЗ: Трябва да се намери възможност за предоговаряне на подадените проекти по ПРСР във връзка с променената икономическа ситуация

Изп. директор на ДФЗ: Трябва да се намери възможност за предоговаряне на подадените проекти по ПРСР във връзка с променената икономическа ситуация

Работя по нов устройствен правилник, за да стане работата в ДФЗ по-ефективна и прозрачна, каза Николай Каварджиклиев

Едва 52% е усвояването на средствата на ПРСР, като разглеждането на подадените проекти се случва със забавяне. Към момента по подмярка 4.1 проектите се разглеждат от оценителна комисия от 160 експерта, които обработват 1868 преписки, заяви Николай Каварджиклиев по време на изслушване в Комисията по земеделие към НС. Той допълни, че са приключили посещенията на място преди започването на строително-монтажни работи и предстои изпращането на писма за нередовности. Шефът на ДФЗ информира още, че по подмярка 4.2 са стартирали посещения на място преди започване на инвестицията, като се оценяват 449 проекта. По подмярка 6.1 се обработват 218 проекта от 10 екипа, а по подмярка 6.3 – 78 екипа оценяват 1491 проекта. 56 процедури са в процес на обработка по подмярка 19.2.

Във връзка със забавянето на разглеждането на проектите Каварджиклиев увери, че се „работи, наваксва се“. Основният проблем е организационен, призна той. „Работя по нов устройствен правилник, който да промени начина, по който се работи в ДФЗ. Надявам се, че това ще отпуши нещата“, каза още Каварджиклиев.

По думите му трябва да се намери възможност за предоговаряне и актуализация на цените в подадените проекти във връзка с променената икономическа ситуация, като топката е в ръцете на МЗм и дали има такава правна и финансова възможност.

Николай Каварджиклиев информима народните представители в Комисията по земеделие, че към момента са оторизирани плащания в размер на 1 млрд. 227 млн. лв. от Кампания 2021, чийто бюджет е общо 1 млрд. и 950 млн. лв.

До края на юни предстоят плащания по схемите за памук, биоземеделие, НАТУРА 2000, окончателни плащания по СЕПП и мярка 13, както и плащания за младите и дребните земеделски стопани. По ПРСР всяка седмица има оторизация на плащания по различни мерки. По лозаро-винарската програма до края на годината ще бъдат разплатени 50 млн. лева, а по Пчеларската програма - 8 млн. лева.

По училищните схеми за 2022 г. ще бъдат разплатени 28,3 млн. лева. По оперативните програми предстоят междинни и окончателни плащания за близо 600 хил. лв.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.