Проверките трябва да са постоянни
От хлебозавод “Корн” в Шумен отрекоха, че заради нелоялна конкуренция, във фирмата обработват брашната, с цел по-нискокачествените да бъдат предложени на пазара за по-висок клас и на по-висока цена. Това е и причината цената на хляба да не е променена. В търговската мрежа в Шумен в момента се предлага хляб и за 50 ст.
Млекопреработвателите предупредиха, че консумирането на незрял кашкавал понякога може да е опасно. В търговската мрежа да се прецени за качеството на кашкавала по абсолютно гладката повърхност, без никакви шупли вътре. Хубавият кашкавал е с кехлибарено жълт цвят. На пипане не е нито много твърд, нито много мек. Ако продукцията е бяла, има сухо мляко. Дори и сиренето трябва да е леко жълто, ако искаме да е пълномаслено.
Министърът на земеделието Валери Цветанов смята, че проверките за качеството на храните трябва да бъдат постоянни. От началото на годината ветеринарните власти са проверили 250 предприятия за преработка на мляко и 430 за производство и преработка на месо.