1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Как да се предотврати световен глад?

Как да се предотврати световен глад?

Доклад за състоянието на пазарите за аграрни продукти изнесе Дейвид Бийзли

Как да се предотврати голяма продоволствена криза в света – това беше главната точка в дневния ред на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Доклад за състоянието на пазарите за аграрни продукти изнесе Дейвид Бийзли, изпълнителен директор на Програмата за прехрана на ООН. В заседанието се включиха и членове на Комисията по развитие.
 
Откривайки заседанието, председателят на Комисията Норберт Линс посочи, че размяната на мнения с Дейвид Бийзли е от изключително значение в сегашната ситуация, защото проблемите в хранителната верига, породени от пандемията и причиняващи глад на много хора по света, са се изострили след началото на войната в Украйна.
 
По думите на Бийзли в момента 345 милиона души по света са в риск от глад, а от тях 50 милиона са изправени пред непосредствената опасност от смъртоносен глад. Именно на тези 50 милиона трябва незабавно да се помогне, за да не се стигне до дестабилизация на тези държави и масова миграция. Затова той призова за максимално бързи действия, които да облекчат положението.
По време на дискусията се чуха мнения, че при сегашната ситуация Европейският съюз не бива да ограничава своето селскостопанско производство, налагайки биологично земеделие и намалявайки препаратите и торовете. 
 
В заключение Комисията по земеделие се обедини около становището, че трябва да се предприемат спешни мерки за отварянето на украинските пристанища и да се осигури износа на пшеницата, за да се предотврати мащабна продоволствена криза.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.