1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какви са очакванията на Европейската комисия за агросектора?

Какви са очакванията на Европейската комисия за агросектора?

В сектор мляко се прогнозира ръст от 1%

Селското стопанство в Европейския съюз е показало своята издръжливост по време на пандемията и се е справило сравнително добре, благодарение на увеличените продажби на хранителни продукти за домашна консумация. Това се казва в доклад на Европейската комисия, придружаващ новата краткосрочна прогноза за тази година.
 
През 2021 се очаква цените на основните зърнени култури да продължат да се покачват, най-вече заради нарастващото търсене в световен мащаб. Производството на тези култури в ЕС ще достигне около 295 милиона тона, което е с над 5% повече, отколкото през миналата година.
 
При маслодайните култури експертите предвиждат ръст от 3,5%  до 17 милиона тона, въпреки неблагоприятните метеорологични условия в някои региони. Още по-голямо увеличение, с близо 8 на сто, ще има при протеиновите култури. На другия полюс с намаление до 14 милиона тона е производството на захар, най-вече заради заболяване, увредило посевите от захарно цвекло във Франция.
 
През новия сезон в Съюза се очаква да бъдат произведени над 2 милиона тона зехтин. Това са 10% над миналогодишния резултат. Благодарение на нарасналото търсене както на вътрешния, така и на външния пазар, цените ще продължат да се покачват. Изчисленията за винарския сектор показват стабилни количества от около 158 милиона хектолитра. Овощарите ще приберат 11 милиона тона ябълки, а годишното потребление на глава от населението ще надскочи 15 килограма.
 
В сектор мляко се прогнозира ръст от 1%, благодарение на увеличения млеконадой. В същото време броят на млечните крави най-вероятно ще намалее. Спад от 1 на сто ще има и при производството на говеждо месо. Приблизително същия резултат се очаква и при свинското, докато при пилешкото ще има лек ръст, след като секторът се възстанови от птичия грип, регистриран в 18 държави. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.