1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какво предстои след последните оценки за риска от употреба на глифозат?

Какво предстои след последните оценки за риска от употреба на глифозат?

Ще се удължи ли лицензът за употреба на веществото в Европейския съюз

През миналата седмица националните служби за безопасност на храните на Франция, Нидерландия, Швеция и Унгария публикуваха общ доклад със заключението, че хербицидът глифозат не носи опасност за хората и околната среда. Как ще повлияе тази оценка на дискусията относно удължаването на лиценза за употреба на веществото в Европейския съюз?
 
За производителите, фермерите и хората с градини докладът беше добра новина, но не и за институциите в Брюксел, които имат все по-малко аргументи за забрана. Въпреки това няма гаранция, че лицензът ще бъде удължен и след 15 декември 2022 година. Процедурата е дълга и сложна, както и изпълнена с политически препятствия. Припомняме, че през 2017-та Европейската агенция за химикалите реши, че глифозатът не причинява рак. Това отвори вратата за удължаване на разрешителното, но вместо за 15 години, както обикновено, Комисията издаде лиценз за пет години, като това беше компромисният вариант за държавите членки, които нямат единна позиция по въпроса. В някои страни, чиито служби също дадоха положителна оценка, експерти получиха смъртни заплахи от заклетите противници на препарата.
 
Днес, 4 години по-късно, темата отново е актуална. Докладът на службите във Франция, Нидерландия, Швеция и Унгария е в съответствие с оценките на Европейската агенция по безопасност на храните и на Агенцията за химикалите, които са на мнение, че при правилна употреба глифозатът е безопасен.
В политически план ситуацията е още по-сложна. Неправителствени организации оказват сериозен отпор срещу препарата, превръщайки го в символ на злото, срещу което трябва да се борят. Сега тези техни аргументи отново ще бъдат изнесени, след като Европейската комисия обяви нови обществени консултации по въпроса. Те ще започнат през септември, а резултатите се очакват след година. Тогава ще започнат и политическите дискусии, които да доведат до решение преди изтичането на лиценза на 15 декември 2022 година.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.