1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Американски съд отсъди 25 млн. долара обезщетение заради хербицид

Американски съд отсъди 25 млн. долара обезщетение заради хербицид

Това е окончателното решение на съда в Сан Франциско

Обезщетение в размер на 25 милиона долара ще трябва да плати компанията, произвеждаща глифозат, на американец, разболял се от рак. Това е окончателното решение на съда в Сан Франциско, който разгледа обжалването срещу първоинстанционната присъда.
 
Според адвокатите на ищеца Едуин Хардеман за раковото му заболяване е виновен широкоспектърен хербицид, съдържащ глифозат. Хардеман е работил като озеленител и редовно е ползвал препарата, за да премахва плевели от градините и парковете, за които се е грижел. Той обвинява компанията-производител, че не го е предупредила достатъчно ясно за рисковете.
 
Първото дело през 2019 година завърши с присъда за 80 милиона долара, определена от съдебните заседатели в Сан Франциско. На по-късен етап сумата беше намалена, но компанията обжалва въпреки това. В момента в Съединените щати се водят няколко подобни дела, затова производителят на глифозат предлага общо 11 милиарда долара, с които да обезщети всички ищци. Към днешна дата само три дела са стигнали до съда, всичките бяха спечелени от ищците, както на първа, така и на втора инстанция. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.