1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Калина Илиева е свидетел по разследване в земеделското министерство

Калина Илиева е свидетел по разследване в земеделското министерство

Снимка:

Делото е по сигнал на ДАНС за организирана престъпна група

Бившият директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева е свидетел по разследване в земеделското министерство, съобщи bTV. Мащабна проверка в Министерството на земеделието и храните и фонда в момента е в ход. Сред разследваните за търговия с влияние, оказване на натиск и даване на подкуп е и ресорният министър Мирослав Найденов.

Илиева заяви в електронно писмо до телевизията, че става въпрос за оказване на натиск при провеждане на обществена поръчка за храни за социално слаби на стойност 17 млн. лв. от ЕС.

bTV разполага и с документи, от които се вижда, че Калина Илиева няколко пъти алармира, че условията за кандидатстване са подменени. Също така, че лично земеделският министър е написал резолюция, с която настоява работната комисия към фонд "Земеделие" да промени условията на кандидатстване.

От края на миналата година Софийската градска прокуратура води засекретено производство срещу държавни служители на високи постове в министерството и фонда. Делото е по сигнал на ДАНС за организирана престъпна група.

Според земеделския министър, в разследваната обществена поръчка няма нищо нередно, а заради размера й (17 млн. лева) и в минали години е имало разследвания. Поради тази причина Найденов настоял пред политическия съвет на министерството процедурата да бъде максимално прозрачна.

По повод официалното съобщение на прокуратурата, Найденов каза, че има досъдебно производство срещу неизвестен извършител срещу група в ДФ „Земеделие". Близо година обаче няма повдигнати обвинение, а на базата на производството по настояване на Калина Илиева са били уволнени шестима служители. Петима от тях са върнати на работа от съда, заяви Найденов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.