1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Калина Илиева: Прехвърлянето на средства от една мярка в друга не е единственият вариант за усвояването на всички средства по ПРСР

Калина Илиева: Прехвърлянето на средства от една мярка в друга не е единственият вариант за усвояването на всички средства по ПРСР

Снимка:

Вариант е и разширяването на възможностите на мерките, към които липсва интерес

 „Ако в тази мярка, в която се констатира, че не е атрактивна, чрез промени в програмата се вменят и други дейности, и други допустими разходи, които биха били по-атрактивни за бенефициентите, това също е вариант да се повиши интересът към нея. Защото за неатрактивните мерки процедурите са тежки и най-вече причината е, че инвестициите не се възобновяват толкова бързо”, обясни Калина Илиева, изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

В рамките на сегашната финансова ситуация в държавата всички хора, които тепърва започват да се занимават с инвестиции в селското стопанство, предпочитат да се възползват от мерките, които са с най-бърза възвръщаемост на инвестициите. Това го показва и последният прием на проектни предложения – най-много проекти има за изграждане на възобновяеми енергийни източници и селски туризъм.

„Докато тези неатрактивни мерки, които са свързани да речем с подобряване на ерозирали горски почви, са с много по-бавна възвръщаемост. Затова вариант е в тези неатрактивни мерки да се допуснат и други, по-различни дейности, които да привлекат вниманието на повече потенциални бенефициенти.

Има и някои мерки обаче, които изискват задължително прехвърляне на средства. Ще дам пример с мярката, която е за асоциации на производители. За тази мярка са предвидени толкова много средства, които на практика не отговарят на реалния брой организации на производители в България. Няма толкова създадени организации, които изобщо да могат да кандидатстват по програмата. По тази мярка е ясно, че тъй като потенциалните бенефициенти са по-малко, може самият ресурс да бъда намален и съответно да бъде прехвърлен към друга мярка, която по преценка на Управляващия орган би била по-атрактивна или с изчерпани средства. Сега е най-подходящият момент и страната ни трябва да се възползва от тази възможност за един по-стабилен анализ на текущото състояние на програмата на база на междинната оценка, така че да се направи преразпределяне на средствата”, каза Илиева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.