1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Калина Илиева: Всички коректни проекти по САПАРД са разплатени

Калина Илиева: Всички коректни проекти по САПАРД са разплатени

Снимка:

Прокуратурата извършва проверки на проекти с установени нередности и злоупотреби

За времето, в което ръководех фонд „Земеделие”, не е имало гневни писма от Брюксел, не е имало замразяване на средства. Това е най-добрата атестация за моята компетентност, останалото са спекулации. Това каза Калина Илиева, бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, предаде  Агенция “Фокус”

По думите й - през изминалата една година са успели да постигнат много. „Разблокирането на средствата по САПАРД и успешното й приключване. Стартирахме за първи път национални доплащания за животновъдите, разплатихме над 1 милиард лева по Програмата за развитие на селските райони и за директни субсидии на декар площ. Това са половината от всички средства, платени по европейските фондове у нас и това категорично се усети в сектора. Но лично за мен най-важното остава възвърнатото към нас доверие на Европейската комисия”, каза Калина Илиева.

Тя отхвърли обвиненията за спиране на проекти за 150 милиона лева. „Тези обвинения са напълно несъстовтелни и дори клеветнически. Цифрите по програма САПАРД са част от статистиката на Министерство на финансите, както и от годишния доклад на фонд “Земеделие”, който се приема от Министерски съвет - няма такива спрени пари. Всички коректни проекти по САПАРД бяха разплатени, дори и в кратките срокове, с които разполагахме миналата година, веднага след като екипът ни успя да разблокира спрените средства по програмата. Има обаче и проекти с установени нередности и злоупотреби, за които прокуратурата извършва проверки. За разлика от предходните управляващи, ние тези проекти не сме ги разплащали и очевидно по този начин съм засегнала доста лични интереси. Това е причината за организираната срещу мен целенасочена кампания”, каза още Калина Илиева.

Още от първия ден, в който поех поста изпълнителен директор, казах, че няма да позволя политическо влияние във фонд “Земеделие” - било то от предишните или от настоящата власт. Само така се гарантира прозрачност в разпределянето на европейските средства. Това беше единственият начин България да изчисти имиджа си пред Брюксел. Въпреки, че беше изключително дълъг и труден процес, ние успяхме да спечелим отново доверието на нашите европейски партньори”, каза Калина Илиева.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.