1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Капитал Daily": В новото ръководство на Фонд "Земеделие" БСП и ДПС си разпределиха постовете

"Капитал Daily": В новото ръководство на Фонд "Земеделие" БСП и ДПС си разпределиха постовете

В прессъобщението на земеделското министерство не се посочват мотиви за рокадата

Политическата формула, по която БСП и ДПС си разпределиха постовете в една от най-богатите институции -  Фонд "Земеделие", е 3 към 2. В края на миналата седмица бе сменено цялото ръководство на звеното. Новият изпълнителен директор на Фонда е номинираният от БСП Мирослав Николов, който ще има и четирима заместници - двама, предложени от левицата, и двама, посочени от ДПС. Назначенията изглеждат повече партийни, отколкото на министъра на земеделието. Самият той заяви пред медиите, че изпълнителният директор е номинация на БСП, пише "Капитал Daily".

Новата петорка

Въпреки че само преди две седмици временно изпълняващият длъжността директор на Фонда Васил Грудев бе избран за постоянно на поста, в края на миналата седмица той е бил освободен от длъжност. Неговото място ще заеме доскорошният секретар на агенцията по рибарство Мирослав Николов. В съобщението на земеделското министерство не се посочват мотиви за рокадата.

Според официално разпространената биография роденият през 1974 г. Мирослав Николов е завършил "Право" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Започва работа като юрисконсулт във Фонд "Земеделие", като последователно е бил главен юрисконсулт и началник на сектор "Обществени поръчки" към правния отдел на фонда. През лятото на 2011 г. се мести в агенцията по рибарство, която също е структура към земеделското министерство, където е бил главен секретар.

Николов ще има и четирима заместници. Двама от тях също са номинирани от левицата по неофициална информация. Това са Виолета Александрова, която доскоро беше зам.-директор в агенцията по рибарство, както и зам.-кметът на Сандански Младен Тимчев, който досега е управлявал европейските проекти в общината( кметът на Сандански е подкрепен от БСП).

Предложените от ДПС зам.-директори на Фонд "Земеделие" са Атидже Алиева-Вели и Николай Дачев. Алиева-Вели е служител на фонд "Земеделие" от 2006 г., като от лятото оглавява отдела "Методология и контрол" в институцията.

Николай Дачев не е работил в институции, свързани с европейските фондове. Според разпространената биография има две магистърски степени по специалностите "Счетоводство и контрол" в СА "Д. А. Ценов" гр. Свищов и "Мениджмънт" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методи". Дачев в периода между 1996 и 2006 г. е бил служител на ДСК и ДЗИ, а в периода между 2006 и 2009 г. - в печатницата на БНБ. В прессъобщението на земеделското министерство няма информация с какво се е занимавал след това.

Управляваните милиарди

Фонд "Земеделие" е разплащателен орган за всички земеделски субсидии, както и за двете европейски програми за развитие на селските райони и за рибарство и аквакултури. В следващия програмен период между 2014 и 2020 г. институцията ще управлява около 7.5 млрд. евро от ЕС по общата селскостопанска политика, както и всички допълнителни средства, които се отделят от националния бюджет като доплащания за сектора (263 млн. лв. е заложената сума за 2014 г.).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.