1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Китаец е новият генерален директор на FAO

Китаец е новият генерален директор на FAO

В своята реч той обеща да работи за по-добър живот за всички хора на планетата

Новият генерален директор на Организацията за прехрана и земеделие на ООН е китаец. Досегашният заместник-министър на земеделието на Народната република беше избран с голямо мнозинство още на първия тур.

За първи път в историята на ФАО начело застава китайски функционер. Организацията има голямо влияние в света и може да се окаже от значение за амбициите на Пекин за повече тежест в Африка, коментират наблюдатели на Общото събрание на ФАО в Рим. За Европейския съюз изборът на Цю Донг Ю е поражение, тъй като Брюксел подкрепяше французойката Катрин Ланел, която получи само 71 от 191 подадени гласа. За разлика от нея китаецът беше избран със 108 гласа.

Съединените щати подкрепяха до последно кандидат от Грузия, събрал при вота едва 12 гласа. Според представителите на Европейския съюз тази позиция на Вашингтон е била стратегическа грешка, попречила да се стигне до втори тур, при който французойката евентуално щеше да спечели.

Новият генерален директор е от най-тесния кръг на китайското политическо и партийно ръководство. В своята реч той обеща да работи за по-добро производство на храни, повече мерки за опазване на околната среда и по-добър живот за всички хора на планетата. Цю Донг Ю смята борбата с глада за най-важната си задача, за което ФАО щяла да предостави повече средства.

Непотвърдени засега слухове твърдят, че Китай е манипулирал избора, изплащайки забавените членски такси на бедни държави от Африка и Азия, като по този начин е възстановил правата им за гласуване. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.