1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кльокнер и Шулце се разбраха за прилагането на ОСП в Германия

Кльокнер и Шулце се разбраха за прилагането на ОСП в Германия

Изработеният законопроект скоро ще бъде внесен за обсъждане в Бундестага

След спор, продължил няколко месеца, германските министерства на околната среда и земеделието най-после постигнаха компромис за прилагането на новата Обща селскостопанска политика на територията на страната. Изработеният съвместно законопроект съвсем скоро ще бъде внесен за обсъждане в Бундестага.
 
Вариантът, зад който застанаха земеделският министър Юлия Кльокнер и колежката й от ековедомството Свеня Шулце, следва договорките, до които стигнаха аграрните министри на отделните провинции при срещата си в края на март. Първата точка засяга прехвърлянето на средства от първия към втория стълб. След като провинциалните министри не успяха да стигнат до единно решение, федералното правителство ще предложи през 2022 година да бъдат пренасочени 8, вместо досегашните 6%. От 2023-та до 2026-та този дял постепенно ще нарасне до 15 на сто.
В споразумението между Кльокнер и Шулце е записано, че министерството на околната среда се отказва от искането си минимум 30% от директните плащания да бъдат резервирани за екосхемите. Така горната граница остава при 25 на сто. Ако през 2023-та и 2024-та част от парите за екосхемите остане неизползвана, тя ще бъде прехвърлена към втория стълб.
 
Първото четене на законопроекта в Бундестага е предвидено за следващата седмица, а на 28 май по темата ще дискутира и Бундесратът, втората камара на германския парламент. Целта на правителството е да приключи парламентарната процедура най-късно през юни, а до края на годината да е изработен и националният стратегически план.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.