1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новата ОСП ще ускори структурните промени в Германия

Новата ОСП ще ускори структурните промени в Германия

В бъдеще фермерите ще получават значително по-малко, критикуват от земеделския съюз

Наблягането на екологията в новата Обща селскостопанска политика ще ускори структурните промени в аграрния сектор, предупреждават от Германския земеделски съюз. Заради намалението на директните плащания, решено на последната конференция на аграрните министри на провинциите, много стопанства ще се окажат на ръба на фалита.
 
Ако компромисът, за който се споразумяха Юлия Кльокнер и колегите й от провинциите, наистина се осъществи, през 2026 година базисната премия ще падне до 147 евро на хектар, при 175 евро през миналата година. С допълнителните средства за екологични мерки и преразпределянето на парите към първите хектари сумите стигаха до 260 евро. В бъдеще фермерите ще получават значително по-малко, критикуват от земеделския съюз.
 
Това се дължи от една страна на прехвърлянето на 15% от директните плащания към Програмата за развитие на селските райони, а от друга – на изискването 25 на сто от площите да бъдат "био".
Според браншовиците ситуацията ще се влоши още повече, ако при преговорите между министерствата на околната среда и земеделието надделее ековедомството. 
Неговия ръководител Свеня Шулце настоява 30% от директните плащания да отиват за т.нар. екосхеми. За Натура 2000 Шулце иска по милиард и половина на година, като според нея тези пари трябва да бъдат прехвърлени от първия към втория стълб.
 
Изчисленията на Земеделския съюз показват, че след като се извадят всички суми за екологични мерки, директните плащания ще се свият до 111 евро на хектар. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.