1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кльокнер настоява за по-строга регулация на пазара на земеделска земя

Кльокнер настоява за по-строга регулация на пазара на земеделска земя

През последните години все външни за аграрния сектор физически и юридически лица купуват парцели

60% от обработваемите земи в Германия са притежание на инвеститори, нямащи нищо общо със селското стопанство, предупреждава министърът на земеделието Юлия Кльокнер. Тя призова за по-строга регулация на пазара.
 
През последните години все външни за аграрния сектор физически и юридически лица купуват парцели, в които виждат добра възможност за инвестиции. Заради тези интереси цените на земята във Федералната република непрекъснато растат, посочва Кльокнер в писмо до своите колеги от провинциалните правителства. Тези сделки трябва да подлежат на по-строг контрол, смята тя.
 
Статистиката показва, че за последните 15 години цените на парцелите са скочили с повече от 200 процента, а таксите за арендувани площи са се удвоили. 
 "Това означава, че фермерите разполагат с по-малко средства за хуманно отношение към животните, за екология и биоразнообразие. Голяма част от директните плащания, които стопаните получават, отива при собствениците на земята, а не при тези, които я обработват", пише в писмото.
 
За да се намалят тези отрицателни ефекти, Кльокнер предлага провинциалните правителства да одобряват всяка сделка, като преди това проверяват, дали не е по-добре парцелът да бъде продаден на активен фермер. Необявени пред властите договори за аренда пък да бъдат третирани като закононарушение и да бъдат наказвани с глоби.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.