1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Обработваемата площ в ЕС намалява с 500 000 хектара

Обработваемата площ в ЕС намалява с 500 000 хектара

Основната причина за този спад е урбанизацията

До 2023-та година използваемата за селско стопанство площ в Европейския съюз ще намалее с около половин милион хектара, прогнозират експертите от Комисията в Брюксел. Основната причина за този спад е урбанизацията.
 
В рамките на своята средносрочна прогноза Европейската комисия посочва, че до 2030 година може да се очаква ръст на доходите на земеделските производители. Той обаче ще върви ръка за ръка с повишаващите се разходи. Експертите предполагат, че през следващите 10 години стойността на полските и овощните култури ще се увеличи с близо 2 %, докато при животновъдството плюсът ще е около едно на сто.
 
През предстоящата декада анализаторите в Брюксел не очакват значителна промяна в екологичните показатели, които са резултат от аграрна дейност. Няма да има особено намаление на парниковите газове, въпреки стремежа за свиване на добитъка, тъй като то ще бъде компенсирано от повече азотен оксид, произлизащ от обработващият сектор.
 
В заключение Комисията препоръчва въвеждането на такива практики и технологии, които са в състояние да намалят вредните емисии. Това може да стане чрез методи за улавяне на въглеродния диоксид например, или чрез храненето на животните с фуражи, при които се отделя по-малко метан. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.