1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисар Андриукайтис се срещна с екоактивисти

Комисар Андриукайтис се срещна с екоактивисти

Това е четвъртата успешна гражданска инициатива, събрала нужните подписи, за да получи достъп до европейските институции

Екоактивисти, събрали над 1 милион подписа срещу хербицида глифозат, бяха приети в Брюксел от европейския комисар за сигурността на храните, Витенис Андриукайтис, и от заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Целта - Брюксел да обсъди въпроса на най-високо ниво и да даде официално становище в рамките на три месеца.

Това е четвъртата успешна гражданска инициатива, събрала нужните подписи, за да получи достъп до европейските институции. С нея организаторите призовават Европейската комисия да предложи на страните-членки забрана на хербицида, както и да реформира процедурите при взимането на решения за допускането на пестициди. Екоактивистите настояват също така Брюксел да си постави за цел да се намали употребата на препарати за растителна защита.

При срещата с Андриукайтис и Тимерманс организаторите на инициативата имаха възможност да изложат подробно своите доводи. След дни те ще бъдат изслушани и в Европейския парламент. След това Комисията има срок от три месеца, за да реши какви мерки ще предприеме.

Въпреки срещата с гражданската инициатива, Европейската комисия няма да отмени насроченото за 25 октомври обсъждане в рамките на Постоянната комисия за растения, животни, храни и фуражи. Дали ще има и гласуване, все още не е ясно, тъй като в момента се подготвят алтернативни предложения за удължаване на срока за използване на глифозата. Франция, Италия, Австрия и Люксембург вече обявиха, че няма да подкрепят предложените 10 години, други страни още изчакват. Един от възможните варианти е срокът да бъде намален на 5 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.