1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Комисия ще проверява всички медийни договори по ПРСР

Комисия ще проверява всички медийни договори по ПРСР

ДФЗ ще сезира съответните компетентни държавни органи, ако бъдат установени допълнителни нередности

Ръководството на Държавен фонд "Земеделие" е разпоредило незабавна проверка на всички договори с медии за популяризиране на европейската програма за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от институцията.

Повод за това е писмо от 7 ноември от Главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия, с което от българските власти е изискана информация за тези договори, сключени по време на целия програмен период.

Заповедта за проверката е подписана от изпълнителния директор на ДФЗ на 12 ноември. С нея се сформира специална работна група от експерти и одитори на Фонда, за да се анализират тези договори.

Договорите са сключени по мярка 511 "Техническа помощ" на Програмата и финансират медийни дейности, свързани с популяризирането на програмата, изготвяне на информационни клипове, банери, интернет страница на самата програма и др., уточняват от фонда.

Ще бъдат извършени щателни проверки дали по проектите са спазени всички контролни процедури, приложими към националното и европейското законодателство. "Нашите колеги от Главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия са изискали тази информация от Управляващия орган на ПРСР и от Разплащателната агенция още през март 2012 година. Такава информация за съжаление не е била представена от българските власти и по този начин за страната ни е създаден сериозен риск от финансови корекции и загуба на европейски средства", коментира изпълнителният директор на Фонда Мирослав Николов.

Той допълва, че със започналата проверка ще се направи всичко възможно този риск да бъде намален максимално. В случай, че бъдат установени допълнителни нередности или нарушения, ДФ "Земеделие" ще сезира съответните компетентни държавни органи, се посочва още в съобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.