1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Компенсации за пропаднали площи под формата на "De minimis" очакват малинопроизводителите у нас

Компенсации за пропаднали площи под формата на "De minimis" очакват малинопроизводителите у нас

Годината беше лоша за сектора

Компенсации за пропаднали площи под формата на "De minimis" очакват малинопроизводителите у нас. Годината беше лоша за сектора – пролетното застудяване и падналите през лятото градушки нанесоха поражения на реколтата. Едно от изискванията за получаване на обезщетение заради бедствия и лоши климатични условия - е площите да са пропаднали на 100%.

Критерият трудно може да бъде покрит при подаване на заявления за пропаднали площи, смятат от Българската асоциация на малинопроизводителите.

В случая става дума за финансирането на застрахователната премия от страна на Държавен фонд „Земеделие“, поясни Божидар Петков. В този смисъл фондът може индиректно да влияе върху договарянето на по-добри условия за производителите на малини. По повод заложеното вдигане на осигурителния праг за регистрираните земеделски производители от 300 на 480 лева, Петков заяви:

Остър проблем в бранша остава липсата на сезонна работна ръка. До края на годината предстои национален семинар, а през 2018-а страната ни е домакин на световен форум, посветен на малинопроизводството.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.