1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Компенсират земеделските стопани с 2,1 млн. лева за пропаднали площи

Компенсират земеделските стопани с 2,1 млн. лева за пропаднали площи

Заявления по схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 17 юли до 11 август 2017 година

Държавен фонд „Земеделие“ разпределя финансов ресурс от 2,1 млн. лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2016 г. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) на свое редовно заседание.

На подпомагане подлежат стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури за стопанската 2016 г. в резултат на неблагоприятни климатични условия – измръзване, осланяване, наводнение, преовлажняване, градушка и суша.

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от действителните разходи за отглеждане на плодове, зеленчуци, царевица за зърно и за силаж, грах за зърно и едногодишни бобови култури, памук и други култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнени, фуражни и технически култури е 50%, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

Стопаните, чиито площи са напълно пропаднали, но не са били застраховани, ще получат 50% от полагащата се компенсация за съответния вид култура. Това условие не се прилага при пропаднали площи в резултат на суша и помощта се изплаща без редукция на помощта. Изискването е записано в параграф 363 от Насоките на ЕС за държавните помощи в секторите на селското и горското стопанство и селските райони за периода 2014 – 2020 г.

УС на ДФЗ прие в указанията за прилагане на държавната помощ ново изискване. Съгласно допълнението, стопаните са длъжни да декларират размера на определеното от застрахователя обезщетение за пропадналите площи през 2016 г. Заедно със застраховката те трябва да представят и документ за изплатеното обезщетение. Държавната помощ се редуцира с размера на обезщетението по застрахователната полица, до размера на площите, за които се кандидатства. Кандидатите не подлежат на подпомагане, ако по тяхна вина са пропуснали да регистрират щетите си и нямат определено обезщетение от застрахователната компания.

Заявления по схемата ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 17 юли до 11 август 2017 г. Срокът за изплащане на средствата е до 15 септември 2017 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.