1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Компромисът е възможен, смятат министрите на Аграрния съвет

Компромисът е възможен, смятат министрите на Аграрния съвет

Гърция, която доскоро беше сред най-остро настроените срещу Парламента, също смекчи тона

След провала на последния триалог относно реформата на Общата селскостопанска политика, европейските министри на земеделието усилено работят по постигането на компромис. На неформалната си среща в Лисабон те направиха редица отстъпки по въпроса за екосхемите и се съгласиха от 2023 година за тях да бъдат заделяни 25% от директните плащания.
 
Предложението за този вариант дойде от Австрия и Германия и получи подкрепата от още 12 други държави. Преди срещата Елизабет Кьостингер и Юлия Кльокнер в обща декларация призоваха една четвърт от средствата по Първия стълб, т.е. около 72 милиарда евро на година, задължително да бъдат за мерки за околната среда. В предложението на Виена и Берлин предвидената обучителна фаза от две години отпада, а неизразходваните през първите години пари ще останат за екосхемите през останалия период.
 
Към инициативата се присъединиха Румъния, Литва, Унгария, Чехия, Нидерландия, Гърция, България, Люксембург, Швеция, Белгия, Полша и Ирландия.
"14 държави ясно изразиха своята позиция, и въпреки че преговорите все още не са приключили, ние се надяваме, че още преди лятото ще постигнем решение", каза Кьостингер след срещата. Тя призова Европарламента и държавите членки да се съгласят на този компромис, за да може реформата да бъде одобрена възможно най-скоро, което ще гарантира правната сигурност за фермерите в Съюза.
 
Гърция, която доскоро беше сред най-остро настроените срещу Парламента, също смекчи тона. Според министър Спилиос Ливанос следващият триалог в края на този месец ще даде положителен резултат, макар че някои въпроси все още нямат решение. Един от тях засяга искането на евродепутатите за минимум 7% от аграрните площи да бъдат заделени за екология, ако фермерите получат правото да отглеждат бобови или други междинни култури на тези земи. Държавите са против този размер и предлагат само 4 на сто.
Други спорни точки остават стратегиите за постигане на Зелената сделка, където Парламентът настоява намалението на препаратите за растителна защита още сега да влезе в новата ОСП. Тук министрите искат преди това Комисията да изготви оценка на последствията. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.