1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Компромисното предложение за реформа на биодирективата e прието

Компромисното предложение за реформа на биодирективата e прието

През есента то трябва да бъде съгласувано с Европейския парламент

Компромисното предложение за реформа на биодирективата получи мнозинство при заседанието на аграрните министри в Люксембург. През есента то трябва да бъде съгласувано с Европейския парламент.

Най-важните точки в гласуваното предложение са да няма гранични стойности за остатъци от забранени препарати за растителна защита. Дори когато в даден продукт бъдат открити следи от такива вещества, това няма да води до отнемането на биосертификата. Вместо това ще се проверява как се е стигнало до замърсяването. Редовните контроли на био стопанствата остават, но в изрядни ферми те ще се провеждат на всеки три години. Остава разрешението фермите да предлагат само част от продукцията си като "био", например зеленчуци, а останалата част да се обработва конвенционално. При внос на био храни от развиващи се страни ще се обръща внимание на регионалните и продуктови особености, за да не се пречи на импорта.

Срещу компромиса гласуваха Белгия, България, Дания, Словакия и Чехия, които искат да гарантират на потребителите си, че в биохраните няма следи от забранени препарати. Италия настоява за допълнителни гаранции.

Страните, подкрепили предложението на Латвия, смятат, че то улеснява биопроизводителите. Искането за гранични стойности означавало, че стопанин може да загуби сертификата си, дори когато продукцията му е замърсена по въздуха от съседна ферма, която работи по конвенционални методи. В компромиса сега е предвидено, само продуктите от съответната земеделска земя да не могат да се продават с биоетикет. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.