1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Констатирано е огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград

Констатирано е огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград

Започна незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни в населеното място

Областна дирекция по безопасност на храните, град Разград констатира първично огнище на заболяването антракс в село Трапище, община Лозница, област Разград.  
 
Установена е смъртта на 7 овце в животновъден обект в селото, взетите проби за лабораторни изследвания показвт наличие на антракс. ОДБХ Разград и Регионална здравна инспекция – Разград съвместно обследват случая. 
 
Започна незабавна ваксинация на всички възприемчиви животни в населеното място. Вече е ваксинирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия животновъден обект. В селото има общо около 1700 животни, 400 едри преживни животни,  близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни. Забранява се клането и придвижването към и от територията на заразеното населено място на възприемчивите животни до изтичането на 14 дневния имунизационен период.
 
Предстои механично почистване и дезинфекция на сградите, помещенията, в които се отглеждат животни и оборудването, включително и превозните средства влизащи и напускащи обекта по начин, гарантиращ унищожаване на причинителя на болестта. 
 
До този момент животните в с. Трапище не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 50 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.