1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Контролните органи на МОСВ са извършили 13 008 проверки в периода април – юни

Контролните органи на МОСВ са извършили 13 008 проверки в периода април – юни

Издадени са 3227 предписания за отстраняване на установени несъответствия или нарушения

Контролните органи на МОСВ – Регионалните инспекции за околната среда и водите (РИОСВ), Басейновите дирекции (БД) и Дирекциите на Националните паркове (ДНП)  са извършили 13 008  проверки в периода април – юни 2016 г. Осъществен е превантивен, текущ и последващ контрол за спазване на изискванията на екологичното законодателство.  Проверките са върху условията в издадените разрешителни, изпълнението на предписанията за почистване на речните легла и прилежащите им територии, на пътната мрежа и на пътните съоръжения. Проверена е проводимостта на речните легла и 500 м. след язовирните стени и спазването на режимите и нормите в защитените територии и зони.

3227 предписания за отстраняване на установени несъответствия или нарушения са дадени по време на проверките.

За нарушения на ЗООС и специалните закони по опазването на околната среда от контролните органи на МОСВ са наложени глоби и санкции за 1 527 505 лв. Най-големи санкции са наложени от РИОСВ – Бургас, с повече от 600 000 лв. е санкционирала „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и от  РИОСВ – Варна, санкционирала „Девен“ АД, гр. Девня със 100 273 лв.

От четирите басейнови  дирекции са издадени 26 акта за установяване на публично държавно вземане (АУПДВ) на обща стойност 3 070 282 лв., а от РИОСВ са предприети действия по принудително събиране чрез НАП на 3 861 680 лв. – дължими суми от глоби и санкции по 144  наказателни постановления.

От контролните органи на МОСВ са събрани 9 469 807 лв. Такси за осъществено право на използване на водите, предоставено с разрешителни по реда на Закона за водите – 5 539 312 лв.  от събрани суми по наложени глоби и имуществени санкции – 652 436 лв., от постъпили суми по актове за установяване на публично държавно вземане – 2 278 157 лв., по наложени санкции по чл. 69 от ЗООС –  999 904 лв. От тях 813 152 лв.  са разпределени и преведени на общините, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Най-големи приходи от наложени санкции са получили  общините Свищов – 498 594,05 лв., Девня – 89 864,80 лв., Русе – 20 762,47 лв., Сливен –17 741,16 лв. и  Мадан – 15 369,86 лв.

В изпълнение на заповед на министъра на околната среда и водите, са извършени проверки на място в 2051 населени места, разположени в териториалния обхват на 265 общини. Резултатите от проверките показват, че са почистени 505 участъка от леглата на реки, в т.ч. и на притоци и дерета, замърсени с отпадъци. Съставени са 23 акта на кметове на общини и кметства. Наложените към момента глоби са в размер на 36 000 лв.

През 2016 г. кметовете са предприели ефективни действия за изпълнение на дадените им предписания като са организирали почистването на речните легла и прилежащите територии от отпадъци. Аналогични са и резултатите от осъществения контрол за чистотата на републиканската и общинска пътна мрежа и на пътните съоръжения. Съставени са актове на Областно пътно управление – Велико Търново и на кметовете на общините Цар Калоян и Карнобат. В резултат на наложения системен подход в осъществяваната контролна дейност през 2015-2016 г. се отчита значително подобрение в състоянието на републиканските и общински пътища и прилежащите им територии.

Регулярният контрол и предприетите мерки от контролните органи на МОСВ (БД) са осигурили проводимостта на 500 м. след язовирните стени на яз. „Дермен дере“, яз. „Памуклията“, яз. „Помпена станция“, яз. „Драганци“ и яз. „Съдиево 2“. Речните участъци след язовирните стени са почистени и е осигурена нормалната проводимост на водните обекти след съоръженията.

Предприетите мерки за засилен контрол са довели до намаляване на замърсяването на водните тела от непречистени битови и производствени отпадъчни води. Осъществен е контрол за спазване на условията в издадените  разрешителни  по Закона за водите (ЗВ). За неспазване на ИЕО и установени административни нарушения  на ЗВ от контролните органи на МОСВ са наложени глоби и санкции за 220 559 лв. След изпълнение на дадени предписания е преустановено заустването на непречистени отпадъчни води в Черно море в района на ПСОВ „Златни пясъци“ и постъпването на отпадъчни води от канализационната система на с. Първомайци в река Янтра. Спряно е нерегламентираното заустване на отпадъчни води в яз. „Копринка“ от дестилерия в с. Долно Сахране,  изтичането на отпадъчни води след лагуните на свинекомплекс в с. Скобелево, заустването на отпадъчни води в р. Беленска от  цех за производство на спиртни напитки в гр. Бяла и др.

Осъществен е засилен контрол по спазване на режимите в защитените територии и зони. За констатирани нарушения на въведените със заповедите за обявяване забрани и ограничения са предприети действия за образуване на административно наказателни производства. В периода е осъществен контрол върху ползвателите на площи за паша в Националните паркове. От ДНП се осъществява строг контрол за посетители с МПС в парковете. Засилена е парковата охрана и контрола в пограничните паркови райони, където в съседни горски територии се извеждат сечи в близост до границите на ДНП „Централен Балкан“. Предприетите мерки са осигурили защита на природни местообитания и видове с европейско и национално значение в Националната екологична мрежа и извън нея. Резултатите от провеждащия се мониторинг показват, че броят на някои видове диви животни се увеличава. Това са диви коза и свиня, благороден елен, сърни и др., и изобилието на консервационно значими растителни видове, вкл. заемане на нови площи от същите.

На „зеления“ телефон за приемане на сигнали за замърсяване на околната среда и по електронна поща са приети, анализирани и обработени 806 сигнала. Информацията за проверките и предприетите мерки са публикувани на интернет страниците на регионалните структури на министерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.