1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. КОПА и КОДЖЕКА изразява сериозни опасения за отраженията на Брекзит върху селското стопанство в ЕС

КОПА и КОДЖЕКА изразява сериозни опасения за отраженията на Брекзит върху селското стопанство в ЕС

От европейската земеделска организация настояват Брюксел да намери начин за запазване на средствата за ОСП

Сериозни опасения за отраженията на Брекзит върху селското стопанство в Европейския съюз изразиха от най-голямата фермерска организация КОПА и КОДЖЕКА. Според Генералния секретар на организацията, Пека Песонен, решението на Великобритания да напусне Съюза ще създаде значителни проблеми на фермерите.

"С голямо съжаление отбелязваме факта, че Лондон официално задейства член 50-ти и се опасяваме, че не само селскостопанските производители, но и потребителите в Обединеното кралство ще са потърпевши. Досега те се радваха на голямо разнообразие от висококачествени продукти от целия Европейски съюз, но в бъдеще това вече няма да е така", изтъква Песонен в свое изявление.

Великобритания е нетен вносител на селскостопански продукти и храни, като харчи годишно по 57 милиарда евро за импорт. От друга страна 60 процента от британския износ са насочени към вътрешния пазар на Общността. Експортът на говеждо, агнешко и птиче месо, млечни продукти и зърно е на стойност 13 милиарда евро. Освен това Лондон допринася и за голяма част от бюджета на Европейския съюз, посочва генералният секретар на КОПА-КОДЖЕКА.

От европейската земеделска организация настояват Брюксел да намери начин за запазване на средствата за Общата селскостопанска политика. Тези пари са само 1 процент от обществените разходи на Европейския съюз, но осигуряват качествена храна за половин милиард души и хиляди работни места. Затова не бива да се допускат нарушения на търговията с храни и агропродукти, подчертават от КОПА-КОДЖЕКА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.