1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. КОПА-КОДЖЕКА свиква протест в Брюксел

КОПА-КОДЖЕКА свиква протест в Брюксел

Руското ембарго е довело до спад на износа на хранителни стоки и селскостопанска продукция в размер на 5,5 милиарда евро

Голям протестен митинг свиква КОПА-КОДЖЕКА на 7 септември в Брюксел. Поводът е недоволството на европейските фермери от ниските изкупни цени на млякото и плодовете и зеленчуците.

Като крачка в правилната посока определиха от КОПА-КОДЖЕКА обявените от Европейската комисия мерки за подкрепа на стопаните, пострадали от руското ембарго. Припомняме, че в края на миналата седмица агрокомисар Фил Хоугън потвърди, че частното складиране на млечни продукти, както и доброволното изтегляне от пазара на плодове и зеленчуци ще получат финансова помощ. Според лобистите тези мерки обаче не били достатъчни, и затова те свикват фермерите на голям митинг пред сградата в Брюксел, в която се срещат земеделските министри.

По думите на организацията, руското ембарго е довело до спад на износа на хранителни стоки и селскостопанска продукция в размер на 5,5 милиарда евро. Затова от там настояват за интензивни преговори между Брюксел и Москва за отмяна на забраната за внос на свинско месо.

Освен това се поставя искането Европейският съюз да преведе директните плащания на млекопроизводителите още преди 1 декември. Наложените глоби за свръхпроизводство в размер на 700 милиона трябва да се върнат в сектора и да се повишат интервенционните цени. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.