1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кой е вашият фаворит от браншовия сектор за поста зам.-министър на земеделието и храните?

Кой е вашият фаворит от браншовия сектор за поста зам.-министър на земеделието и храните?

Секторът е разединен, липсва критерий за легитимност на структурите

Преди седмици проф. Димитър Греков отправи предложение към неправителствените организации в сектора да му представят своето предложение за заместник-министър.

Несериозно е ние да предлагаме зам.-министър, това ще вкара раздор в сектора - така Ангел Вукодинов, председател на Националната организация на зърнопроизводителите, коментира предложението на министър Димитър Греков единият от тримата му заместници да бъде издигнат от професионалните сдружения. Няма Закон за браншовите организации и липсва критерий за легитимност на структурите, аргументира се Вукодинов. Тази форма на излъчване на зам.-министър е твърде неясна, коментира и Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България. Той уточни, че има поне 50-60 различни организации някои от които напълно непознати. Според Бисер Чилингиров, който е начело на Националната овцевъдна асоциация, не е възможно да се разберат за обща кандидатура и ще се стигне до разправии в бранша. Подобни идеи ще ни конфронтират, каза Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни.

Този подход е познат в развитите европейски държави, където обаче има критерий за представителност на професионалните сдружения - основно броят на членовете. Кандидатът трябва да притежава образователен ценз, да познава Общата селскостопанска политика и процедурата за вземане на решения на европейско равнище.

Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, получи широка подкрепа от националнопредставени неправителствени и синдикални организации от сектор Земеделие във връзка с номинацията му за заместник-министър на земеделието и храните.

Завъртяха се няколко имена за подгласници на проф. Греков от гражданската квота. Пенка Христова, която е консултант на граждански договор при трети министър, изготви декларация, с която иска подкрепа от браншовите структури. Тя е бакалавър по физическо възпитание, а от януари т.г. е и магистър по агробизнес. Нежната дама е председател на Съюза на животновъдите, едната от организациите, които подкрепяха Бойко Борисов. Но това не би трябвало да е пречка, защото проф. Греков декларира, че ще работи с всички, ако са професионалисти.

Диляна Славова също е спрягана за кандидат от бранша. От 2007 г. тя е изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопреработвателите. Магистър по българска и английска филология и по политически науки и международни отношения от СУ "Св. Климент Охридски". Работила е във ВТУ - клон София, като преподавател в Славянския университет.

В седмичната анкета на AGRO.BG на въпроса "Кой е вашият фаворит от браншовия сектор за поста зам.-министър на земеделието и храните?" 50% от анкетираните са заявили, че нямат фаворит, защото смятат, че браншовата и политическата дейност са несъвместими.

Равен брой гласове - 25%, са получили Христо Цветанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, и Диляна Славова, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Кандидатурата на  Пенка Христова, която е председател на Съюза на животновъдите, не е получила подкрепа от потребителите на сайта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.