1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Критика за Зелената сделка от Източна Европа и фермерски организации

Критика за Зелената сделка от Източна Европа и фермерски организации

Организациите настояват Европейската комисия да изработи оценка за това как ще се отразят различните екологични изисквания върху производителността

Дни преди триалогът да вземе окончателно решение относно реформата на Общата селскостопанска политика, източноевропейските държави и 29 фермерски организации отново изразиха своето несъгласие със Зелената сделка, предложена от Комисията. 
 
Посочената цел за намаляването на химикалите да се разбира само като препоръка, но не и като задължение, а самата Зелена сделка да не бъде осъществена веднага. За това настояват в общ документ Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, България и Хърватия. Източноевропейските страни предупреждават, че при сегашните предложения за реформа на ОСП целият аграрен сектор в Съюза ще претърпи големи загуби. Освен това те призовават да не се забраняват препарати за растителна защита, докато на пазара няма ефективни алтернативи. Документът ще бъде внесен следващата седмица за обсъждане в Аграрния съвет.
 
Подобна е и позицията на 29 европейски фермерски организации под егидата на Копа и Коджека. В обща декларация те изтъкват, че без всеобхватна оценка на последствията първата годишнина от стратегията "От фермата до вилицата" няма да бъде повод за празнуване.
 
Организациите настояват Европейската комисия да изработи оценка за това как ще се отразят различните екологични изисквания върху производителността, осигуряването на хранителни продукти, цените и доходите на фермерското съсловие. В документа се казва също така, че при искането за съобразено с околната среда селско стопанство на преден план трябва да е науката, а не идеологията.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.