1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова: У нас не се обсъжда как ще се прилага стратегията "От фермата до трапезата"

Светлана Боянова: У нас не се обсъжда как ще се прилага стратегията "От фермата до трапезата"

Светлана Боянова, председател на "Институт за агростратегии и иновации"

Не се обсъжда достатъчно как ще се прилага у нас стратегията „От фермата до трапезата“, смятат членове на тематичната работна група

Според експертите тази тема се заобикаля при изработването на стратегическия план на България, а тя може да допринесе значително за повишаване на конкурентоспособността в селското стопанство. В Брюксел вече се проведе първоначалния дебат за нагласите на страните членки спрямо стратегията „От фермата до трапезата“ като част от Зелената сделка и ОСП. Самата стратегия не е със задължителен характер, но пък съдържа общоевропейски цели.

Светлана Боянова, председател на "Институт за агростратегии и иновации":

„Първият ключов въпрос, който поставят много от експертите, хората, заинтересованите страни, не само политиците е, че всъщност тези проценти на база на какво са определени в стратегията и има ли така наречената „оценка на въздействието“ и как ще се отрази стратегията върху агрохранителния сектор?“ 

Освен за земеделие в стратегията са заложени и цели, насочени към хранително-вкусовата промишленост. Стратегията ще стимулира производството на по-здравословни храни и на по-устойчиви начини на опаковане. Експертите за сега се притесняват основно защо още няма дебати по темата на национално ниво. Светлана Боянова допълни:

„Ние в рамките на ТРГ (Тематична работна група), където се изготвя стратегическия план на България, не сме обсъждали до сега стратегията „От фермата до трапезата“ въобще, не сме обсъждали и препоръките, които миналата година Комисията отправи към България и към всички страни членки с повече конкретика вътре и за биологичното производство, и за Системата за знания и иновации в селското стопанство, и за пестицидите и въобще, неща, които живо ни касаят и са свързани със стратегията „От фермата до трапезата“ и в тази връзка докато ние не направим дискусия, всичко ще бъде необосновано. До момента сме обсъждали единствено биологичното земеделие да бъде като възможна екосхема по Първи стълб и отделно мярката, която си е по ПРСР, сега наречената Биологично производство и до там. Но аз не мисля, че с това се изчерпва стратегията."
Експертите са на мнение, че за да се планира постигане на цели по ясно зададени критерии, е необходимо да се установят изходните стойности в земеделието, като например каква част от земеделската продукция се третира с пестициди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.