1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Крупните фермери разчитат на данните от агропреброяването

Крупните фермери разчитат на данните от агропреброяването

Наблюдава се окрупняване на стопанствата, което за България е от изключително значение

Над 60 на сто от анкетните карти за преброяването на земеделските стопанства в страната са попълнени и предадени в областните дирекции „Земеделие”. За област Благоевград вече са анкетирани 36 хил. стопанства и до края на кампанията 30 ноември ще бъде събрана информация и за останалите. Това съобщи пред журналисти в Кресна директорът на Областна дирекция „Земеделие” Кирил Укев.

Днес, 4 ноември, беше посетена оранжерията на  акционерно дружество „Алт ко”, която е една от големите стопанства в областта. „Очакваме данните от преброяването да дадат реална картина на отрасъла, така че бизнесът да се развива в правилната посока и да сме конкурентоспособни на фермерите в останалите европейски държави”.  Това обясни пред журналисти в Кресна Пламен Сапунджиев, изпълнителен директор на АД „Алт ко” и председател на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Оранжерията е разположена върху 120 дка, където се отглеждат домати и краставици за вътрешния пазар и износ. Продукцията намира пазари в Полша, Чехия, Румъния и др. държави. Компанията е ползвала средства от предприсъединителната програма САПАРД и от ЕБВР с проект за газификация с цел подобряване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.

Според Сапунджиев резултатите от преброяването ще дадат реална картина на стопанствата, което е от изключително значение при разработване на бъдещата политика за усвояване на средствата от еврофондовете.

Предварителните данни от преброяването показват, че като брой стопанствата ще бъдат по-малко от регистрираните 665 хиляди от последното преброяване през 2003 г. Това обаче не означава, че е налице отлив на земеделието, тъй като обработваемите земи се преразпределят между действащите стопански единици. Затова и основният извод, който се налага, е, че се наблюдава окрупняване на стопанствата, което за България е от изключително значение, обясниха експерти от отдел „Агростатистика” в МЗХ. И припомниха, че средният размер на стопанствата в страната е един от най-малките размери на ЕС.

Тенденцията на намаляване на броя на земеделските стопанства е типична не само за България, но важи и за повечето европейски държави. Италия е страната с най-голям брой на земеделски стопанства в ЕС. От 2.6 милиона по време на преброяването през 2000 година стопанствата са редуцирани двойно до 1.3 млн. през 2007 г. Средният размер на обработваната от италианските фермери земя в едно стопанство е 9 ха (90 дка) през 2007 година, докато в Германия, където комасираните парцели са значително по-големи, фермите разполагат средно с 48.4 ха (484 дка). За България този размер през 2003 година е бил 44.3 дка, а през 2007 година – 63.3 дка. Процесът на окрупняване се очаква да бъде регистриран и на предстоящото преброяване.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.