1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. КС отмени мораториума върху продажбата на земя на чужденци

КС отмени мораториума върху продажбата на земя на чужденци

Съдиите са обявили забраната за противоконституционна

Конституционният съд отмени скандалното решение на парламента от 22 октомври м.г., с което бе наложен мораториум върху продажбата на земя на чужденци и чужди фирми до 1 януари 2020 г. Решението е взето единодушно с гласовете на всички 12 членове на КС, разказаха конституционни съдии. До редакционното приключване на броя то не бе качено на сайта на съда. "Сега" научи, че съдиите са обявили забраната за противоконституционна поради три причини - мораториумът противоречи на принципите на правовата държава, разделението на властите и договора на България за присъединяване към ЕС; решението на парламента е неясно, вътрешно противоречиво и тотално елиминира промяната в конституцията, която позволи чужденци да придобиват земя; депутатите са се опитали да регулират нещо, за което е нужен закон.

Мораториумът бе предложение на "Атака", подкрепено от ГЕРБ и БСП. След това четирима от социалистите, подкрепили забраната, я атакуваха пред КС заедно с други свои колеги от левицата и ДПС. "С едно внушително мнозинство се приема акт, който не отговаря на основния закон. България ще има тежки проблеми с европейския си образ. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", коментира шефът на НС Михаил Миков веднага след като бе гласуван мораториумът.

Забраната за продажба на земя на граждани от ЕС изтече на 1 януари 2014 г., когато приключи 7-годишният преходен период. За това време граждани и юридически лица от съюза, както и от държави, страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, не можеха да придобиват земя у нас. И досега обаче се ползва заобиколен път - регистрирана от чужденец фирма в България може да купи земя за стопанска дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.