1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Латвия пое председателството на ЕС

Латвия пое председателството на ЕС

До края на юни ще има само четири срещи на земеделските министри

Латвия пое на 1 януари председателството на Европейския съюз за следващите шест месеца. На фокуса на правителството в Рига са и няколко селскостопански теми.

Янис Дуклавс, агроминистърът на Латвия, си е поставил за цел да намали бюрокрацията в сектора и да даде тласък на реформата на био-регулацията. Други основни точки в програмата на Рига са здравето на селскостопанските животни и растения, както и новите правила за търговията с разплодни животни, семенна течност и яйцеклетки. Предстои и промяна в европейските закони за ветеринарните лекарства.

Дуклавс ще работи и за устойчивото развитие на горите в Европейския съюз, за което ще търси ефективен подход за осъществяване на горската стратегия на Брюксел. Като последна точка в латвийския дневен ред за селското стопанство фигурира рибарството.

Вместо досегашните шест срещи на земеделските министри, до края на юни ще има само четири – на 26 януари, на 16 март, на 20 април и на 16 юни. Допълнително в латвийската столица ще има и неформална среща от 31 май до 2 юни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.