1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Липсва контрол на вноса на мед в ЕС

Липсва контрол на вноса на мед в ЕС

За да се различи фалшивия от истинския мед, трябва да се хармонизират критериите за анализ

Масово в големите търговски вериги в България се предлага така наречения фалшив мед, който не е произведен на територията на Европейския съюз. За това алармираха пред Агро ТВ от Националната развъдна асоциация по пчеларство.

Въпросният мед се предлага на много по-ниска цена от меда родно производство, освен това не са редки случаите в него да има вложени антибиотици.

Оказва се, че този проблем не се среща само у нас, а в цяла Европа, тъй като липсва какъвто и да контрол над вноса на мед. По информация на европейски фермерски организации 20 % от продавания мед на европейските пазари не отговаря на информацията, която е посочена на етикета, а още 10 % от него е подозрителен.

За да  се различи фалшивия от истинския мед, трябва  да се  хармонизират критериите, по които го изследват в различните  лаборатории, са категорични от асоциацията на европейските фермери Копа Коджека. Необходимо е дебатът по този проблем да бъде поставен на национално ниво за всяка една държава – казаха още от организацията.

Автор: Светослав Пенчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.