1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ловният съвет призовава към спазване на Закона за лова и опазване на дивеча

Ловният съвет призовава към спазване на Закона за лова и опазване на дивеча

Ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци

Във връзка с предотвратяване на инциденти и нарушения Ловният съвет призовава към спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и за следване на ловната етика и морал през предстоящия ловен сезон 2015/2016 г. От началото на годината до момента има един регистриран смъртен случай по време на бракониерски лов. Част от основните причини за черната статистика са лошата дисциплина, неспазване на мерките за безопасност и неправилното боравене с оръжие. Наложително е стриктно изпълнение на правилата за успешен лов. 

Ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци. България има установени традиции в ловното дело повече от 130 години. За последните 200 години на територията на страната ни не е изчезнал нито един животински вид. Успешното развъждане, разселването на едър и дребен дивеч, аклиматизацията на чуждоземни видове, подобряване условията на средата за живот на различните видове, са от съществено значение за провеждането на екологосъобразно ловно стопанство. За да бъде запазена и обогатена ловната фауна и за бъдещите поколения, е необходимо ловците да проявяват дисциплина и висок нравствен дух, както и да упражняват контрол помежду си за правилното изпълнение на законовите разпоредби и опазването на дивеча по време на ловния сезон. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова трябва съвестно да провери наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и да попълни разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително. 

Ловното оръжие е лично и не се предоставя на никого, дори на правоспособни ловци. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места или извън тях до мястото на ловуването. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. При движение на терена по време на лов се носи с цеви, насочени нагоре или надолу — никога хоризонтално. При заемане на стрелкова позиция се отива с празно оръжие. Стрелбата от позиция се извършва само напред или назад в два противоположни сектора, като ловецът се съобразява с местоположението на останалите участници. Стреля се само по ясно видима цел и никога по посока на шум или по предполагаемо движение на дивеч. Не се стреля, когато целта е извън пределната дистанция за сигурно поразяване, която за гладкоцевното оръжие е около 40-50 м. По време на почивка на терена оръжието се оставя отворено до ловеца. Забранява се заредената пушка да бъде подпряна на стена, дърво, превозни средства и други. 

Човешкият живот е най-ценното нещо на този свят, затова Ловният съвет призовава колегите ловци да пазят и себе си, и останалите участници в ловните излети, за да няма инциденти с фатален край.

Справка за нараняванията и смъртните случаи по време на лов

За 2009 година:

8 смъртни случая 

10 наранявания по време на лов

ОБЩО: 18 инцидента по време на лов 

За 2010 година:

3 смъртни случая 

12 наранявания по време на лов

ОБЩО: 15 инцидента по време на лов

за 2011 година:

4 смъртни случая 

13 наранявания по време на лов

ОБЩО:  17 инцидента по време на лов

за 2012 -2013 година:

3 смъртни случая 

3 наранявания 

ОБЩО: 6 инцидента по време на лов

(2 смъртни случая – с . Железница - Софийско, не е ловен инцидент!)

за 2014 година:

2 смъртни случая

4 наранявания

до м. август 2015 година:

1 смъртен случай

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.