1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лозята в района на Бургас са в отлично агротехническо състояние

Лозята в района на Бургас са в отлично агротехническо състояние

Тази година по-голямата част от лозарите са договорили продажбата на гроздето предварително

Днес (25.08.2011 г.) изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев проведе поредна срещна с лозари и винопроизводители. Срещата се състоя в гр. Бургас в заседателната зала на Областната администрация. Форумът бе по инициатива на ИАЛВ по повод набелязване на своевременни мерки и решаване на проблеми преди кампанията с цел избягване на грешки от предходни гроздоберни кампании.

Около 50 човека взеха участие в срещата, сред тях производители на грозде и вино, представители на едни от най-големите лозаро-винарски кооперации в региона, представители на винпром „Черноморско злато” АД, „Винекс Славянци”, винпром „Карнобат” и др. На срещата присъстваха още Областният управител на гр. Бургас – г-н Константин Гребенаров, заместник-областният управител – г-жа Златина Дукова, както и г-н Стоян Гюзелев, депутат от ГЕРБ и член на Парламентарната комисията по земеделие и гори към Народното събрание.

По думите на г-н Гребенаров, „срещата е навременна, преди гроздоберната кампания”. Съвместно с органите на МВР, държавата ще осигури безпрепятственото й протичане. Тази година повече от лозарите си договарят продажбата на гроздето предварително и по този начин си осигуряват изкупуването на цялата продукция. Лозята са в отлично агротехническо състояние в района на гр. Бургас, на територията на който има 15 винарски изби.

Г-н Коев напомни, че по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) кооперациите могат да получат 400 000 евро, включително и за винени лозя.  С цел по-висока усвояемост по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2008/2009 – 2013/2014 срока за подаване на документи по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя се удължи 3 пъти през тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.