1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Макрон иска отлагане на "От фермата до трапезата"

Макрон иска отлагане на "От фермата до трапезата"

Според него Европа трябва да се адаптира към новата реалност

За отлагане на стратегията "От фермата до трапезата" пледира френският президент Еманюел Макрон. Според него Европа трябва да се адаптира към новата реалност, създадена от войната в Украйна, и не бива да намалява аграрното си производство.
 
В своята предизборна програма Макрон настоява Европейският съюз да увеличи производството на протеинови култури и да намали техния внос. За Франция той обещава мащабни инвестиции в селскостопанската, индустриалната и творческата независимост. За аграрния сектор ще има т.нар. "трета революция".
 
Тя ще се състои в политика за устойчивост, която да поощрява качеството, кратките транспортни вериги и биоземеделието. Законите за защита на фермерите ще бъдат доразвити така, че да улесняват стопаните в ежедневната им работа и да помогнат за смяната на поколенията.
 
В програмата се казва още, че въпросите за климатичните промени и опазването на биологичното разнообразие ще бъдат обсъждани на по-късен етап. В представената наскоро първа част от националната стратегия за биоразнообразието не са посочени конкретни мерки и срокове. Първоначално министерството на околната среда в Париж настояваше тази сфера да стане част от аграрната политика и да получи съответната подкрепа чрез лансирането на етикети за качество и нови производствени методи. Детайли по стратегията най-вероятно ще бъдат публикувани след президентските избори през април. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.