1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Макрон иска предоговаряне на споразумението Меркосур

Макрон иска предоговаряне на споразумението Меркосур

Новият договор трябва да отговаря и на развитието, климатичните промени и биоразнообразието

Френският президент Еманюел Макрон продължава да е против договора за свободна търговия между Европейския съюз и държавите от южноамериканското обединение Меркосур. По думите му в сегашния вариант споразумението е неблагоприятно за Европа.
 
При посещение в бразилския град Сао Паоло Макрон изтъкна, че споразумението с Меркосур е отпреди 20 години, но вече не отразява това, от което се нуждае страната му. Затова и Франция отказва да го ратифицира. Вместо това държавният глава настоява за изцяло нов договор, ориентиран към целите на страната и към реалностите в Европейския съюз в частност и света като цяло. Новият договор трябва да отговаря и на развитието, климатичните промени и биоразнообразието.
Бразилия, която е най-силната икономика в Южна Америка, от своя страна настоява Франция и другите европейски държави да ратифицират споразумението час по-скоро.
 
Макрон е един от най-яростните противници на договора. За него най-неприемливо е, че европейските фермери и компании трябва да спазват строги норми за намаляване на въглеродните емисии, докато в бъдеще в Европейския съюз безмитно ще се внасят стоки и продукти, произведени в Южна Америка, за които тези норми не важат.
Ако договорът все пак влезе в сила, той ще представлява една от най-големите зони за свободна търговия в Света, обединяваща повече от 700 милиона души. Целта е да се премахнат повечето мита и да се стимулира търговията. От 2019-та обаче споразумението е замразено, тъй като срещу него има критици и от двете страни на Атлантическия океан. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.