1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мария Габриел дебатира с общински съветници и граждани от Ловеч институцията на омбудсмана

Мария Габриел дебатира с общински съветници и граждани от Ловеч институцията на омбудсмана

На европейско ниво вече са се утвърдили извънсъдебните средства за спазване правата на човека

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, която бе в Ловеч по покана на областния координатор на ГЕРБ Николай Нанков, дискутира в залата на местния парламент институцията на омбудсмана с общински съветници и граждани.

Габриел, която е член на Комисията по петиции в Европейския парламент, обясни, че е засилено жалбоподаването от България, но голяма част от жалбите не са отправени правилно към европейския омбудсман. Според нея това говори за нуждата от обществен посредник на местно ниво, който да бъде независим вътрешен критик. Още повече, че на европейско ниво вече са се утвърдили извънсъдебните средства за спазване правата на човека - нещо, което би могло да се прави и у нас.

„В България има механизми, които засилват диалога между институциите и гражданите и е важно те да бъдат ефективни. Омбудсманът подпомага гражданите, но и публичната администрация, прави много повече от това да декларира едно поведение като законно или не. Той работи за повишаване доверието на гражданите в институциите. А това става чрез разпространение на информацията за правата на гражданите и отношенията им с институциите”, очерта действията на обществения посредник Мария Габриел.

Тя изтъкна, че именно защото всички искаме компетентна администрация, която да работи в полза на хората и да защитава обществения интерес, е нужна фигурата на омбудсмана. За да е успешна децентрализацията като критерий за добро управление, трябва да се въведе фигурата на обществения посредник на местно ниво. Гражданите по-често се сблъскват с проблеми с местната, а не с централната власт и може да пестят време, средства и нерви, ако имат местен омбудсман, обясни още Габриел, като приветства разбирането на Ловеч за нуждата от обществен посредник. Това, според нея, е добър сигнал за активно гражданско съзнание.

Председателят на общинския съвет Корнелия Маринова припомни, че през юни в местния парламент бе внесено предложение за създаване на омбудсман на местно ниво, което бе отхвърлено на заседание, макар преди това комисиите да бяха поискали обществено обсъждане на нуждата от тази институция. Според Маринова е изключително важно да бъде изяснено как гражданите приемат омбудсмана въобще. Тя изрази мнение, че това е фигура, изключително нужна за гарантиране правата на гражданите.

На финала на срещата Мария Габриел сподели добрите си впечатления от Ловеч: „Градът ви е с буден ум и с дух, контактите ми с младите хора на Ловеч, със земеделските производители, с които се срещнах, с гражданите, са изключително ползотворни”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.